GÜNCELHaber Girişi : 09 Eylül 2010 01:03

Diyanet, vatandaşları mühürlü Kur`an-ı Kerim almaları konusunda uyardı

Diyanet, vatandaşları mühürlü Kur`an-ı Kerim almaları konusunda uyardı

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme Kurulu Başkanı Osman Demirhan, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada; Kur'an-ı Kerim basan yayıncılar ve vatandaşlar için bazı uyarılarda bulundu.

Piyasaya çıkacak her Kur'an-ı Kerim'in, Kurul'a inceletilmesi gibi bir şartın bulunmadığının altını çizen Demirhan, bununla birlikte geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayınlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası ile yaptırımların ağırlaştırıldığını vurguladı.

Demirhan, "Hatası tespit edildiğinde, bize müracaat edildiğinde ancak ikaz etme yetkisine sahip olabiliyorduk. Ama Teşkilat Yasası ile mühür maddesi getirilmemek ile beraber (vatandaşlarımız, müracaat etmeden piyasaya Kur'an-ı Kerim basıp, sürme yetkisine sahipler ) hatalı basılan Kur'an-ı Kerim'ler varsa, tespit edilmişse Kurul olarak bize de müracaat edilmişse, bu tür Kur'an-ı Kerim'leri toplatıp imha etme yetkisine sahip olduk." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim basan yayıncılara seslenen Demirhan, "Yarın, bize müracaat edilmeden basıp piyasaya sürdükleri Kur'an-ı Kerim'lerde herhangi bir hata eksiklik çıktığı zaman, toplatılıp imha edilme ile karşı karşıyadır. O yüzden bu tür yollara başvurmasınlar." diye konuştu.

Kurul'a müracaat edilen eksik Kur'an-ı Kerimlerde zaman zaman montaj hatasına rastlandığını kaydeden Demirhan, "Çoğunluklu olarak formlarında yer değiştirme olmuştur. 16 sayfaya bir forma diyoruz. Mesela, 15. forma yerine 18. forma, 18. forma yerine 25. forma. Harmanlama esnasında dikkat etmeyen arkadaşlarımız bu tür hatalar ile karşı karşıya kalıyor." diye konuştu.

Kurul'un incelediği Kur'an-ı Kerimler de de bu tür hatların zaman zaman çıktığına dikkat çeken Demirhan, şöyle devam etti:

"Ancak bu hatalar Kurul'dan kaynaklanmamaktadır. Biz, mesela 10 bin Kur'an-ı Kerim basılıyorsa bunun bir nüshasını inceliyoruz. 10 binin tamamını inceleme şansına sahip değiliz. Ciltlenme esnasındaki hatalar bizden kaynaklanmamaktadır. Çünkü bir nüshasını inceliyoruz. Mühür işlemi yapıldıktan sonra ciltlenme safhasına geçilmekte. Bahsettiğim, formaların yer değiştirme hataları ciltlenme sırasında olduğu için tek tek onları tespit etme şansına sahip değiliz."

"KURULDA TÜM HATALAR SIFIRLANIYOR"

Demirhan, surelerde herhangi bir değişiklik, eksiklik ya da yer değiştirme, sayfa numaralarında yanlışlık, ayetlerde siliklik, harekelerde eksiklikler gibi tüm unsurların Kurul tarafından tespit edilerek 'sıfır hataya' kadar yok edildiğini aktardı.

Kuruldaki incelemelerinin 3 safhadan oluştuğunu aktaran Demirhan, ilk safhada bir formanın en az 3 üye tarafından okunarak hataların tespit edildiğini belirtti. Yayınevlerinin tespit edilen hatalar düzeltildikten sonra incelenen nüshayı tekrar Kurul'a gönderdiğini kaydeden Demirhan, "Tespit edilen hataların düzeltilip düzeltilmediğini kontrol ediyoruz, düzeltilmişse ikinci bir defa hata var mı diye inceliyoruz. İkinci safhada da hatalar varsa, bunları da yayınevine bildiriyoruz." şeklinde konuştu.

Demirhan şöyle devam etti: "Tespit edilen hatalar düzeltildikten sonra basıma geçilmesi yazısı gönderiyoruz. Basıma geçilmeden önce de, Ketebe sayfası düzenliyoruz. Ketebe sayfasında kaç bin adet basacaksa, hangi yılda basılıyorsa tarihini bildiriyoruz, hangi hattat tarafından yazılmışsa, kim bastırıyorsa, hangi matbaa da bastırılıyorsa, bu tür bilgilerin olduğu Ketebe sayfası düzenliyoruz. Yayınevine, 'bu ketebe sayfasına göre düzenlemeyi yapın, son formayı da bu şekilde basın' diyoruz. Resmi mühür de bu sayfada bulunuyor. "

Demirhan, tüm bu safhalarla sıfır hataya ulaşıldıktan sonar ciltlenme aşamasına gelindiğini söyledi.

Kurul'un meal inceleme yetkisi olmadığını aktaran Demirhan, "Sadece Arapça metni incelemek zorundayız. Mealler de müracaat edildiğinde Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından incelenmektedir." ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLARIMIZ KUR'AN-I KERİM ALIRKEN MUTLAKA MÜHÜRE BAKSIN"

Vatandaşlara Kur'an-ı Kerim alırken dikkat etmeleri gerekenler konusunda da bir uyarıda bulunan Demirhan, "Kur'an-ı Kerim alanların, son surelerin bulunduğu sayfanın karşısında Diyanet'in mührünün bulunup bulunmadığını kontrol etmelerini tavsiye ediyorum. Diyanet mührü, 'bu Kur'an-ı Kerim Mushafları İnceleme Kurulu tarafından incelenmiş, hatasız piyasaya sürülmüş' anlamı taşıdığı için halkımızı bu duyarlılığa davet ediyorum." diye konuştu.

2009 yılına kadar hüsnü hat özelliği taşımadıkları için bilgisayar ortamındaki Kur'an-ı Kerimleri inceleme hakkına sahip olmadıklarını anımsatan Demirhan, "Yani göze hoş gelmeyen bir özellik taşıdıkları için bilgisayarlı Kur'an-ı Kerimleri incelemeye almıyorduk. Ancak, 2009 yılından beri bilgisayar ortamındaki Kur'an-ı Kerimleri de incelemeye almış bulunuyoruz." dedi. Vatandaşların, bilgisayar ortamındaki Kur'an-ı Kerimleri daha rahat okuduklarını belirtmeleri üzerine, "Bize gelmeden de vatandaşlarımız bunları yaygın bir şekilde alıp okuyor. Vatandaşımızın elindeki Kur'an-ı Kerimler de hatasız olsun düşüncesi ile bilgisayar ortamındaki Kur'an-ı Kerimleri de inceliyoruz." açıklamasında bulundu.